top of page

Flytta ihop - din eller min inredningsstil?

Skribentens bild: Annika NilssonAnnika Nilsson

Uppdaterat: för 7 dagar sedan

Den ena partnern vet var skåpet ska stå. Den andra partnern tycker tvärtom. Hur ska man egentligen tänka när två bohag ska samsas i samma bostad? Här ger jag lite tips på vägen.


Bild: Pinterest
Bild: Pinterest

Den ena vill ha minimalistiskt och den andra vill inreda med arvegods från mormor. Att flytta ihop är härligt, men kan också svårt. Jag har stött på de flesta viljor och situationer. Ska man flytta ihop är det viktigt att tänka på att båda två ska trivas i det gemensamma hemmet. Jag brukar säga att komma hem ska kännas som att gå på mental semester! Därför måste man kompromissa. Och detta går, även om vägen dit kan vara olika beroende på vem man är och vad man vill. 



Bild: Fab Homes
Bild: Fab Homes

Visualisera inredningsstil för varandra 

Om det finns olika tankar brukar jag tipsa om att jobba med ett gemensamt moodboard. Man kan hämta inspiration från inredningstidningar, Pinterest eller Instagram. Målet är att gemensamt och visuellt visa upp känslan hur man vill bo för varandra. På så sätt kan man få en tydligare bild av vad den andra vill och hitta en gemensam väg. 

Jag låter mina kunder först diskutera sinsemellan, sedan är jag där som ett stöd och kan komma med förslag. En vill exempelvis ha en viss färg, den andra inte. Då kanske vägen fram är en neutral matta med detaljer i den färgen som följs upp av en kudde eller en skål i fönstret, i samma ton. I slutändan brukar vi landa bra, det går att jobba med små medel.


Bild: Fab Homes. Moodboard till kund med ärvda karmstolar och tavla som inkorporeras i en modern inredning.
Bild: Fab Homes. Moodboard till kund med ärvda karmstolar och tavla som inkorporeras i en modern inredning.


Bild: Fab Homes. Moodboard av deltagare i inredningskursen Röda tråden - från vision till verklighet.
Bild: Fab Homes. Moodboard av deltagare i inredningskursen Röda tråden - från vision till verklighet.

Bjud in till en kreativ process

En annan väg för att bjuda in till delaktighet är att den ena partnern plockar fram tre alternativ som den andra får välja mellan. Det är ett bra knep om en är starkare i drivet och intresset. För även om man inte är jätteintresserad av inredning vill de flesta känna sig delaktig i utformningen av sitt nya hem.

Den riktiga problematiken kan uppstå när det handlar om två starka individer och båda två vill vinna inredningskriget. En kompromisslösning kan vara att inreda varsitt rum, där den egna stilen eller smaken får råda. Om den ena är väldigt intresserad av matlagning, då får den personen inreda köket. Och om den andra spenderar mest tid i sovrummet får den ta hand om det rummet. 



Bild: Fab Homes
Bild: Fab Homes

Bild: Pinterest
Bild: Pinterest

Personligare med medvetna krockar 

Att utgå från en färg, trend eller tidsepok kan också vara en väg att gå för att kringå valet om det är din eller min inredningsstil som ska "vinna". Och att jobba med medvetna krockar. Det får gärna skava för att inte bli för opersonligt. Att sträva bort från ”kataloghem” är angeläget.

Att sätta stuckatur och takrosetter i sjuttiotalshus tycker jag inte är optimalt. Utan utgå gärna från fastighetens tidsepok. Och ska du bryta stilen, gör det medvetet och balanserat. Om du till exempel bor i en 20-talsvilla kan det vara supercoolt med en modern designsoffa.

Ett tips är att plocka upp en avvikande färg eller form och addera den på någon annan detalj. Jag brukar ofta tänka att det ska finnas matchande ”kompisar” i inredningen så att alla delar blir en del av ett sammanhang. Det kan berätta en historia om bostaden och de som bor i den.


Bild: Pinterest
Bild: Pinterest

Affektionsvärde måste respekteras

Arvegods eller andra saker som har starkt affektionsvärde är exempel saker som jag tycker ska respekteras när man ska flytta ihop. De berättar ju en historia om vilka vi är och var vi kommer ifrån. Men man kan jobba runt det om det är ett problem. Till exempel en kär, sliten fåtölj kan kläs om, en byrå kan få ny färg och nya beslag eller en tavla kan få ny ram. Men framför allt bör ett hem ha inslag av något arvegods eller second hand för att det ska bli personligt.


Det här skåpet har följt med mig i snart 35 år och var från början rosa och mintgrönt (!) när jag ropade in det på auktion. Det har slipats trärent och är sedan några år mörkbetsat med nya knoppar och beslag för att passa in i sin nya miljö.     Bild: Fab Homes.
Det här skåpet har följt med mig i snart 35 år och var från början rosa och mintgrönt (!) när jag ropade in det på auktion. Det har slipats trärent och är sedan några år mörkbetsat med nya knoppar och beslag för att passa in i sin nya miljö. Bild: Fab Homes.

… och till sist

Om du stöter på patrull och ni bara tjafsar om vilken inredningsstil som ska gälla. Ta hjälp av en inredare. Det kan räcka med en konsultation på en timme. Börja med det, det kan löna sig i längden för det kan bli dyrt att göra om. Jag älskar den kreativa processen men det som är ännu viktigare är jag kan bidra till ett bättre mående i en hemmiljö där båda trivs. Vi mår ju så mycket bättre i ett hem där vi kan koppla av.


Känner du att du skulle vara hjälpt av en konsultation kan du boka det här


Tips för ett personligare hem! 

  • Skaffa inredningskompisar så att färg och form hänger ihop

  • Utgå från en trend, färg eller tidsepok och håll dig till den

  • Jobba medvetet med kontraster - något måste poppa

  • Respektera affektionsvärde och arvegods 

  • Tejpa upp möblernas mått på golv eller vägg innan du handlar

  • Köp aldrig en soffa innan du har flyttat in, det kan bli fel och dyrt


Let´s make your home fabulous🌟


namnteckning
🧡

コメント


bottom of page